sinnaeve logo  
ontwerpt en begeleidt inrichtingen & renovaties


 home 
home...

 

Verbouwing arbeidershuis jaren 20

web PROJECT DEBAEKE 4

terug

 

De woning maakt deel uit van een hele rij identieke huisjes, daterende uit de jaren 20 en verbonden met een oud fabriekspand.
De woning dient volledig gesaneerd te worden en de opdracht bestaat erin deze om te vormen tot een vakantieverblijf.
Het huis is verdeeld in twee zones door de verticale circulatie.   Een steile en oncomfortabele, donkere smalle trap in het midden van het volume zorgt in de morgen voor lichtinval aan de achtergevel en tuin en in de namiddag ontvangt enkel de ruimte tussen voorgevel en trap zonlicht.
M.a.w. dergelijke indeling kon voor deze oriëntatie van de woning niet slechter zijn.
Twee ruimtelijke ingrepen hebben voor een oplossing gezorgd met de bedoeling om het licht van ’s morgens vroeg  tot ’s avonds laat in de woning binnen te laten.

Een eerste ingreep is het horizontaal opentrekken van het gelijkvloers door de 2 dwarse muren waar de bestaande trap in gevangen zit, te elimineren.   Deze structurele ingreep zorgt meteen voor een aanzienlijk grotere woonoppervlakte zonder hiervoor te moeten bijbouwen.   Valorisatie van de bestaande vierkante meters.   Bij het betreden van de woning is een beperkt volume geplaatst waar  inkomruimte-sas + vestiaire + toilet + fietsenstalling  compact zijn ondergebracht.  Deze ruimte krijgt een verlaagd plafond met beperkte dikte,  zodat er hierboven nog aanzienlijk ruimte over blijft om er zuiders zonlicht binnen te trekken.   Het oude rijhuis heeft immers deze meerwaarde in de hoogte. Het resultaat op het gelijkvloers is direct zonlicht tot ‘s middags en indirect zonlicht in de namiddag dank zij het opengelaten plafond. 

   

Een lichte open trap zorgt ervoor dat er in de breedte geen voelbare ruimte verloren gaat.
De trapopening naar de kelder wordt behouden doch beperkt in diepte door het plaatsen van een nieuwe in metaal gelakte kleurige Romeinse trap.    Geen ingewerkte greep of geautomatiseerde toestanden, maar met een verfijnd bedacht systeem van enkele katrollen en andere accessoires uit de scheepvaart - de klant is fervent zeiler – laat het luik zich op afstand openen, een vooral veilige oplossing en tegelijk een verrassend element in het interieur.  (zie foto)
In tegenstelling tot de bestaande toestand, waar de uitbouw zich tegen de noordgevel bevond, wordt een betrekkelijk klein nieuw volume aan de tegenovergestelde zuidelijke tuinmuur  aangebouwd, waar keuken en eethoek zijn ondergebracht.  Zo kan het zonlicht, weliswaar indirect, via de gekaleide noordtuingevel, egaal en niet opdringerig de woonruimte binnenkomen.   Inkomdeur, pivoterende sasdeur, trap en tuinpad liggen op één strakke lijn.
Materiaalkeuze en kleurstelling zijn bewust beperkt gehouden tot het gebruik van wengé wanden en meubilering en verlichting,  vergrijzde eiken plankenvloer in de woonruimte en witte keramiek op grootpaneel in inkom, toilet en keuken.

web PROJECT DEBAEKE 3 

vakantiewoning

Lees het artikel in Knack over deze realisatie

 

 

 

 

logo designedesign by fifteenzeronine